Followers

Tuesday, January 25, 2011

TAHNIAH KEPIMPINAN SRC UIAM 2009/2010Firman  Allah s.w.t:
“Hai Daud! Sesungguhnya Kami  jadikan engkau Khalifah di muka bumi. Sebab itu putuskanlah sesuatu perkara antara rakyatmu dengan kebenaran. Janganlah engkau turuti kemahuan nafsumu, nanti engkau akan disesatkan dari jalan Allah.”
(Sad: 36)


[1]          Alhamdulillah kepimpinan SRC 09/10 yang diketuai oleh Saudara Firwan Norliza sudah pun menterjemahkan  ayat  tersebut di dalam Gagasan SRC  secara komprehensif,  iaitu- putuskanlah sesuatu perkara antara rakyatmu dengan kebenaran. Saya yakin dan percaya mereka yang telah dipilih Allah dengan berwasilah PRK adalah mereka yang benar-benar mempunyai nilai Integriti dan Kompetensi.[2]          Dengan melihat posisi SRC sebagai Badan Induk Terbesar Mahasiswa UIAM sudah pasti mereka bertanggungjawab dalam mencorakkan halatuju dan peranan Mahasiswa secara langsung. Sehubungan dengan itu, saya mengajak teman-teman sekalian agar mahu dan mampu merenung sabda Rasulullah s.a.w:           
“Dua jenis manusia, apabila keduanya ini baik maka baiklah manusia sekalian. Apabila keduanya buruk maka buruklah manusia sekalian.(dua golongan yang dimaksudkan) adalah Ulama’ dan Umara’ ”

(Hadis diriwayatkan oleh Abu Nu’aim)[3]          Tahniah dan Syabas yang tidak terhingga saya ucapkan kepada kalian yang begitu cakna dan cermat dalam memanifestasikan tiga tonggak utama perjuangan SRC- Isu, Servis dan Program. Justeru,  slogan SRC - "Joining Hands for the Betterment of the Ummah" sepanjang tenure kalian  benar-benar menjadi suatu yang realistik dan sekaligus tertolaknya suara-suara sumbang yang mendakwa ia adalah retorik semata-mata.


[4]          Sudah menjadi  Sunnah Perjuangan  yang tidak akan sunyi dari mehnah dan tribulasi. Biarpun banyak amanah yang dipertanggungjwabkan telah berjaya dilaksanakan. Namun, apa yang pasti akan sentiasa ada golongan yang tetap menentang dan menghalang usaha-usaha kalian. Justeru, saya mengajak sahabat-sahabat sekalian untuk sama-sama kita mengambil  Ibrah(pengajaran) daripada  peristiwa TRAGEDI YAUM AR-RAJI' dan BI’RU  MA’UNAH, mudah-mudahan kita akan dapat suntikan Roh Semangat dan Jihad untuk terus Istiqamah dengan Jalan yang telah kita pilih dan yakini ini.


[5]          Tamatnya AGM SRC 09/10, makanya menunjukkan Isyarat Awal kepada Pilihan Raya Kampus(PRK). Maka, menjadi tanggungjawab semua untuk menentukan Pucuk Pimpinan SRC yang baharu, yang mesti dinilai dari aspek Integriti dan Kompetensi secar komprehensif.  Sebagai konklusi, suka saya ingatkan teman-teman sekalian akan Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:
"Akan sentiasa ada segolongan dari ummatku berdiri atas kebenaran, mereka tidak boleh digugat oleh orang-orang yang menentang mereka atau menggugat mereka, sehinggalah datangnya ketentuan Allah" (Hadith Riwayat Muslim)


WAN  ZULKARNAIN BIN WAN ISMAIL
CHAIRPERSON OF INFORMATION & MULTIMEDIA
STUDENTS' REPRESENTATIVE COUNCIL(SRC) 2010/2011
INTERNATIONAL ISLAMIC UNIVERSITY MALAYSIA(IIUM)

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons